Je kans op een nieuwe psychose wordt een stuk kleiner als je na je eerste psychose een antipsychoticum blijft gebruiken. Maar het afbouwen van het antipsychoticum kan ook positief zijn voor hoe het met je gaat (je functioneren) op de lange termijn. Als je minimaal een half jaar geen last meer hebt van verschijnselen van psychose, kun je er daarom over denken om in overleg met je arts het medicijn langzaam af te bouwen. Helaas heeft meer dan de helft van de mensen die dat doen binnen anderhalf jaar toch weer psychotische klachten. Afbouwen lukt dus maar bij minder dan de helft. Heb je vaker psychoses gehad? Dan is de kans dat je zonder medicijnen kunt nog kleiner. Bij terugkerende psychoses spelen soms ook nog andere dingen mee, bijvoorbeeld een erfelijke aanleg of drugsgebruik.

Als je gaat afbouwen is het belangrijk dat je begrijpt waar je kwetsbaarheid en veerkracht ligt. Je weet dan hoe je kan herkennen of klachten terugkomen en hoe je daar mee om kan gaan. Het kan fijn zijn om contact te hebben met ervaringsdeskundigen. Kijk ook eens op deze website.

Afbouwen van antipsychotica moet je nooit impulsief doen. Je moet er goed over praten met mensen in je omgeving en er een goed plan voor maken samen met je arts. Je arts kan samen met je apotheker een afbouwschema voor je opstellen. Heel langzaam afbouwen is het beste (in weken tot maanden); dan is de kans op het terugkeren van de klachten het kleinst. Tijdens het afbouwen is het belangrijk om regelmatig contact te hebben met je arts, vooral in de eerst 3 maanden. Het is slim om vóór je begint met afbouwen al met je arts af te spreken wat je gaat doen als de psychotische klachten toch terugkomen, en hoe je deze kunt herkennen.

Onderzoekers hebben een gids gemaakt voor mensen die antipsychotica gaan afbouwen. Je vindt hem op deze pagina.