De keuze om antipsychotica af te bouwen is een keuze die je samen met je behandelaar en naasten maakt. Hierbij weeg je de voor- en nadelen van de behandeling samen af. De een vindt het heel belangrijk om geen psychose meer te krijgen, de ander wil liever geen bijwerkingen ervaren. Daarnaast kan het zo zijn dat je je afgevlakt voelt door de antipsychotica en er daarom mee wil stoppen. Of dat je je door de antipsychotica minder helder in je hoofd voelt of veel last hebt van bijwerkingen, zoals trillen. Regelmatig nagaan of het nog nodig is om antipsychotica te gebruiken is een belangrijk onderdeel van een behandeling. Er zijn verschillende redenen om antipsychotica af te bouwen of te stoppen:

  1. Je gebruikt minder medicijnen. Veel mensen vinden het prettig om zo min mogelijk medicijnen te gebruiken. Daarbij kan het afbouwen van antipsychotica het gevoel geven dat de (eerste) psychose echt achter de rug is.
  2. De voordelen van het antipsychoticagebruik wegen niet meer op tegen de nadelen. Bijvoorbeeld: het antipsychoticum heeft weinig effect en je hebt wel veel last van bijwerkingen.
  3. Er is geen reden meer om het te gebruiken, bijvoorbeeld omdat de klachten al langdurig weg zijn.
  4. Samen met je behandelaar besluit je om een ander type medicijn te gaan gebruiken.